Tentoonstellingen 2016
Susanna Inglada
Vreemde gewoontes
Kunsthal Light #13
15 januari t/m 10 april 2016
Partners: Mondriaan Fonds
Voor Kunsthal Light #13 is de ‘etalage’ van de Kunsthal overgenomen door de theatrale, duistere karakters van kunstenaar Susanna Inglada (Spanje, 1983). Met houtskool en verf tekent ze haar figuren in de ruimte. Inglada werkt graag zonder vast frame of doek. Dit geeft haar de vrijheid om levendige scènes op te bouwen, met haar creaties als de spelers en rekwisieten in een theaterstuk. Geïnspireerd door de cultuur en politiek in Spanje, haar land van herkomst, schept Inglada een eigen wereld met symbolen van geweld en macht, waarbij het lijkt of de figuren onderling op elkaar reageren.
Philippe Halsman
Verbaas mij!
27 februari t/m 12 juni 2016
Partners: Musée de L’Elysée, BankGiro Loterij
Verbaas mij! Dat is de rode draad in het werk van de Amerikaanse fotograaf Philippe Halsman (1906 – 1979). Als begenadigd portrettist ontwikkelt hij zich tot één van de meest toonaangevende 20e-eeuwse fotografen. Beroemdheden als Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Albert Einstein, Muhammad Ali en Winston Churchill krijgt hij voor zijn lens. Met een grote voorliefde voor het surreële ontmoet Halsman kunstenaars zoals Salvador Dalí met wie hij intensief ideeën uitwisselt. Zijn grensverleggende zoektocht binnen het medium fotografie levert iconische foto’s op die op ieders netvlies gebrand staan zoals het werk ‘Dalí Atomicus’ met door de lucht vliegende katten, emmers water en een verschrikt opspringende Dalí. Door mensen te laten springen tijdens fotosessies weet Halsman spontaniteit te creëren. Dit leidt tot memorabele portretten van Amerikaanse ‘celebrities’. De tentoonstelling werpt in retrospectief met meer dan driehonderd niet eerder getoonde werken nieuw licht op Halsmans baanbrekende oeuvre.
The museum of everything
5 maart t/m 22 mei 2016
Partners: Gieskes-Strijbis Fonds, The Museum of Everything, Kunstschrift, Wieg & Mellink
Partners satellietprogramma Outsider Art: Van Gogh Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Outsider Art Museum, Museum Het Dolhuys , Kunstlocatie Würth ‘s-Hertogenbosch, Gerrit Rietveld Academie, Willem de Kooning Academie, Piet Zwart Institute
De Kunsthal presenteert met trots The Museum of Everything: een groots en toonaangevend overzicht van meer dan honderd onafhankelijke en niet-academische kunstenaars uit de 19e, 20e en 21e eeuw van over de hele wereld. Na baanbrekende tentoonstellingen in Parijs, Moskou, Venetië en Londen, toont The Museum of Everything met meer dan duizend kunstwerken voor het eerst ‘outsider art’ op deze immense schaal in Nederland. Naast gevestigde namen, zoals Augustin Lesage en Willem van Genk, zijn ook meer recente internationale en Nederlandse ontdekkingen te zien. Met onder meer de machtige sprookjespanorama’s van de conciërge Henry Darger uit Chicago, het droomuniversum van de Indiase wegenbouwer Nek Chand Saini, de torenhoge visioenen van de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi, en de grafische vertolkingen van de Afro-Amerikaanse Sam Doyle die een bron van inspiratie vormden voor Jean-Michel Basquiat. In The Museum of Everything heeft de verbeelding vrij spel!
Fatale Kunst
Sara de Swart
19 februari t/m 5 juni 2016
Partners: BankGiro Loterij
‘Fatale kunst. Sara de Swart’ is een verfijnde fin-de-siècle-tentoonstelling, die dankzij veel kunsthistorisch belangrijke bruiklenen uit privécollecties en musea een gezicht geven aan de relatief onbekende Sara de Swart. In de tentoonstelling staat de Nederlandse beeldhouwster, kunstverzamelaar en muze Sara de Swart (1861-1951) centraal. Aan de hand van schilderijen en beelden uit haar collectie van onder meer Isaac Israëls, Odilon Redon, Jan Veth en George Breitner – aangevuld met De Swarts eigen werk, foto’s, sculpturen en muziekstukken – wordt een beeld van haar wereld geschetst. Ook werk van De Swarts levensgezellin, kunstenares Emilie van Kerckhoff en van haar vader, kunstschilder Corstiaan de Swart, wordt gepresenteerd. De tentoonstelling vertelt, samen met het rijk geïllustreerde boek ‘Fatale Kunst’ van gastcurator Jaap Versteegh, het levensverhaal van een vrouw die letterlijk alles overheeft voor de kunst.
Drumming
Pieter Boersma
19 maart t/m 10 juli 2016
De tentoonstelling ‘Drumming’ laat ongepolijste jazzbeelden van fotograaf Pieter Boersma (1945) zien. Boersma is een veelzijdig en geëngageerd fotograaf: hij legt het Amsterdamse activisme vast, fotografeert voor de Anti Apartheidsbeweging Nederland, portretteert beeldend kunstenaars en reist over de wereld. Zijn liefde voor muziek bracht hem, mét camera, bij elk jazzconcert en iedere jamsessie van enige betekenis. Hij volgt carrières van jazzgrootheden als Han Bennink en Willem Breuker, maar ook Chet Baker en Charles Mingus. In ‘Drumming’ plaatst Boersma, met oog voor de achtergrond, de drummer in de spotlight. De tentoonstelling vertolkt wat jazz was, is en kan zijn; niet alleen glimmend en glanzend maar ook, en misschien wel vooral, rafelig, donker en euforisch.
De ongelofelijke avonturen van Jules Verne
De 100ste BoekieBoekie
19 maart t/m 29 mei 2016
Partners: BoekieBoekie, Start Award
BoekieBoekie, hét Nederlandse literaire tijdschrift voor kinderen én podium voor schrijvers, illustratoren en kinderen, bestaat in 2016 25 jaar. De presentatie van het 100ste nummer is gevierd in de Kunsthal met een jubileumuitgave, tentoonstelling en feestelijk programma. De tentoonstelling presenteert de meest bijzondere tekeningen uitgekozen door de vak- en kinderjury van stArt Award, de internationale illustratiewedstrijd van BoekieBoekie. In een tekening kan alles; van reizen naar de maan, stoeien met de reuzenkraak, verdwijnen in het middelpunt van de aarde of de wereld rondvliegen in een luchtballon. Aansluitend vindt in de Kunsthal een programma plaats met workshops, masterclasses en clinics voor professionele illustratoren en debutanten, georganiseerd door BoekieBoekie, Winsor & Newton en The Fine Collective.
Inge Aanstoot
Sic Semper
Kunsthal light #14
30 april t/m 21 augustus 2016
Voor Kunsthal Light #14 maakt kunstenaar Inge Aanstoot (1987) een grootse muurschildering, bewoond door menselijke figuren, zelfportretten en een grote variëteit aan dieren. Ze verkent in haar werk de omgang van mensen met informatie. Inge Aanstoot is gefascineerd door de subjectiviteit van de geschiedenis en trekt daarbij parallellen tussen rariteitenkabinetten uit de Gouden Eeuw en het internet van nu. De kijker werd uitgenodigd zelf het verhaal te ontdekken dat zich tussen de penseelstreken schuilhoudt. Inge Aanstoot studeerde in 2009 af aan de Willem de Kooning Academie en wint in 2014 en 2015 respectievelijk de Piketprijs voor Schilderkunst en de Sacha Tanja-penning.
Bloodywood
Filmposters uit Ghana 1987-2007
28 mei t/m 11 september 2016
De Kunsthal toont in ‘Bloodywood’ de unieke collectie handbeschilderde filmaffiches van Mandy Elsas, die hij op zijn vele bezoeken aan Ghana heeft verzameld. Deze felgekleurde doeken werden vanaf de jaren tachtig op bestelling gemaakt door straatschilders, als reclame voor de vertoning van veelal gewelddadige videofilms in de vele geïmproviseerde bioscoopjes die Ghana toen telde. De affiches, waarvoor lokale schilders bij iedere film een eigen interpretatie van het verhaal maken, vormen een typisch Ghanees fenomeen. De afbeeldingen, geschilderd op de binnenkant van een zak meel, zijn verhalend en vaak extreem of bizar. De verzameling van Elsas is door de jaren heen gegroeid tot ruim 750 exemplaren en nu al een historisch document van betekenis. Bij de tentoonstelling verschijnt de uitvoerige publicatie ‘Bloodywood’, met ca. 200 afbeeldingen en gedetailleerde achtergrondinformatie.
Language & Art Tour 2016
Poetry International Festival
4 juni t/m 14 augustus 2016
Partners: Poetry International
In samenwerking met vijftien Rotterdamse galeries en kunstinstellingen presenteert het 47e Poetry International Festival van 8 tot en met 11 juni de Language & ART Gallery Tour. Gedurende deze tour presenteert de Kunsthal een overzichtstentoonstelling met werken van kunstenaars die bij de galeries te zien zijn. Verspreid over de stad tonen galeries werk van beeldend kunstenaars voor wie de taal, het woord of de poëzie een belangrijke inspiratiebron is of deel uitmaakt van hun werk. Kris kras door Rotterdam zijn talige installaties, schilderijen, illustraties, kunstenaarsboeken en taalexperimenten van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend talent te vinden. De tentoonstelling Kunsthal Light #14 ‘Sic Semper. Inge Aanstoot’ in de etalage van de Kunsthal en ‘All you can Art’ van David Bade en Tirzo Martha, zijn onderdeel van de Language & Art Gallery Tour.
All you can art – David Bade & Tirzo Martha
Instituto Buena Bista Curaçao komt naar Rotterdam
4 juni t/m 21 augustus 2016
Partners: ING, Gemeente Rotterdam, BankGiro Loterij, Elise Mathilde Fonds, Dura Vermeer
Partners Instituto Buena Bista: Mondriaan Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie
Het 10-jarig bestaan van Instituto Buena Bista (IBB), een vooropleidingsinstituut en plek voor hedendaagse kunst op Curaçao, is in de Kunsthal Rotterdam gevierd met een zomertentoonstelling én atelier voor talentvolle jongeren. De tentoonstelling presenteert bestaand werk en werk in ontwikkeling van de ‘founding fathers’ van IBB, David Bade en Tirzo Martha, en van andere Curaçaose kunstenaars uit de collectie van IBB, particuliere collecties en musea uit Curaçao. In het atelier, dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling, krijgen 32 talentvolle jongeren zes weken lang onderwijs en begeleiding van gerenommeerde kunstenaars volgens het aloude leermodel van meester-gezel. Het publiek is continu getuige van de activiteiten en kan aan bepaalde activiteiten deelnemen. Na afloop van de tentoonstelling heeft de Kunsthal de restauratie van een bruikleen van kunstenaar Carel Willink, afkomstig uit de collectie van Museum Curaçao, mogelijk gemaakt.
Botero
Celebrate Life!
2 juli t/m 11 september 2016
Partners: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, AON
In de zomer van 2016 brengt de Kunsthal een groot retrospectief van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero in het kader van Rotterdam Xpanded. Geselecteerd uit Botero’s eigen collectie laat de tentoonstelling een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde werken uit zijn omvangrijke carrière. De tentoonstelling bevat olieverfschilderijen en schetsen met uiteenlopende thema’s. Te zien zijn schilderijen van Colombiaanse landschappen, het op zijn jeugdherinneringen geïnspireerde leven in Latijns Amerika en reproducties van klassieke meesters in de zo herkenbare Botero stijl. Een terugkerend element zijn de gezwollen lichamen van zijn personages, die ondanks hun omvang bijna gewichtloos aandoen. De kunst van Botero is toegankelijk en heeft nu eens een komisch en dan weer een ontroerend of shockerend effect op de toeschouwers. De Kunsthal is trots dat zij, na Beijing en Shanghai, het werk van één van de meest prestigieuze levende schilders van deze tijd in Rotterdam heeft kunnen tonen.
Heet mijn man Henk? Alzheimer in beeld
Peter Granser
3 september t/m 4 december 2016
De Duitse fotograaf Peter Granser (1971) portretteert mensen die door Alzheimer zijn getroffen. Zijn foto’s zijn esthetisch, maar zonder de donkere kant van het leven met deze ziekte te ontkennen. De tentoonstelling ‘Heet mijn man Henk?’ neemt de bezoeker mee in verhalen over verlies, over het vergeten van het bestaan. Maar door Gransers cameralens worden het bovenal verhalen over waardigheid.
Kwakzalvers en Tandentrekkers
Tandheelkunde in de prentkunst
3 september t/m 4 december 2016
Partners: KNMT, Stichting Vrienden Tandheelkundig Erfgoed
De tentoonstelling ‘Kwakzalvers & Tandentrekkers’ laat aan de hand van bijna 250 prenten en enkele attributen zien hoe er tussen 1470 en 1870 naar tandheelkunde werd gekeken. De omvangrijke publicatie ‘Tandheelkunde in de prentkunst’, samengesteld door dr. Gert Schade, vormt de leidraad voor de tentoonstelling. De levendige taferelen variëren van openluchtbehandelingen tijdens jaarmarkten en kermissen, tot het trekken van tanden in salons. Ook zijn er komische en groteske spotprenten te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt de omvangrijke publicatie ‘Tandheelkunde in de prentenkunst’. De litho’s en gravures werpen een bijzondere blik op hoe kunstenaars en vormgevers in die tijd het werk van kiezentrekkers en charlatans verbeelden. De prenten zijn bruiklenen uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht.
De zwaan van Rotterdam
20 jaar Erasmusbrug
3 september t/m 20 november 2016
Partners: UN Studio, Heerema Group
De tentoonstelling ‘De Zwaan van Rotterdam’ laat 20 jaar Erasmusbrug zien – hét beeldmerk van de stad. De tentoonstelling is in samenwerking met architect Ben van Berkel van UN Studio samengesteld door het publiek aan de hand van inzendingen zoals waardevolle foto’s, souvenirs, verhalen en unieke objecten van de Erasmusbrug. De 139 meter hoge stalen pyloon trekt met zijn asymmetrische ontwerp vanaf de opening veel bekijks in binnen- en buitenland. In de 20 jaar die daarop volgt groeit de brug uit tot icoon van de stad, een geliefde plek voor fotoreportages en sportevenementen, en inspiratiebron voor schrijvers en ontwerpers.
Peter Lindbergh
A Different Vision on Fashion Photography
10 september 2016 t/m 12 februari 2017
Partners: Studio Peter Lindbergh, Blockbuster Fonds, BankGiro Loterij, Rotterdam Festivals, Marc O’Polo, Skyteam, Nationale Nederlanden, Alfa Romeo, Thalys, Bijenkorf Rotterdam, Swarovski, VOGUE, Mediacenter Rotterdam, Rotterdam Partners, ‘Make It Happen’
De tentoonstelling ‘Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography’ die in september 2016 succesvol van start ging met een bliksembezoek van Tina Turner, tien wereldberoemde Supermodellen en vele internationale celebrities, brengt meer dan 110.000 bezoekers op de been. Van fotografieliefhebbers tot fashionista’s, van vriendinnenclubs tot families en jongeren, talrijke doelgroepen komen het oeuvre van deze legendarische modefotograaf bewonderen. De voortdurende internationale media-aandacht voor deze internationaal reizende tentoonstelling — het eerste product van de Kunsthal zelf — is ongekend in de geschiedenis van de Kunsthal. De tentoonstelling biedt met meer dan 220 foto’s een spectaculair overzicht van Lindberghs oeuvre. Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijk boek over de Duitse fotograaf, samengesteld door de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot, met een introductie van Kunsthaldirecteur Emily Ansenk.
Making Africa
Continent van hedendaags design
1 oktober 2016 t/m 15 januari 2017
Partners: Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds 21, Vitra Design Museum, Guggenheim Bilbao, Kulturstiftung des Bundes, Art Mentor Foundation Lucerne, VSB Fonds
Met meer dan 650 miljoen mobiele telefoons – meer dan in Europa of de Verenigde Staten – en toegang tot het internet heeft Afrika zich in de digitale wereld gevoegd. Met werk van ruim 120 kunstenaars en ontwerpers laat de tentoonstelling ‘Making Africa’ zien hoe design reageert op de economische en politieke veranderingen van het continent. Vanuit verschillende disciplines breken Afrikaanse creatieven met conventionele definities van design, kunst, fotografie, architectuur en film, zoals de brilsculpturen van de Keniaanse kunstenaar Cyrus Kabiru, de meubelontwerpen van Cheick Diallo uit Mali en de fotografie van de Mozambicaanse Mario Macliau en de Nigeriaanse J.D. Okhai Ojeikere. Door historisch en hedendaags werk met elkaar te verbinden, laat Making Africa zien dat de hedendaagse, jonge generatie vol energie is en ruimte creëert voor nieuw elan.
Klokslag
Jordy van den Nieuwendijk
1 oktober 2016 t/m 8 januari 2017
De Kunsthal Rotterdam presenteert een solotentoonstelling met 45 nieuwe schilderijen en een 24 meter lange muur reliëf van aanstormend multi-talent en kunstenaar Jordy van den Nieuwendijk (1985). Energiek en vol humor brengt hij met kleurrijke schilderijen alledaagse voorwerpen tot leven. In rap tempo produceert Van den Nieuwendijk schilderijen, tekeningen, filmpjes en digitals. ‘Klokslag’ staat stil bij het schilderwerk van een kunstenaar die ieder medium beheerst en zich veel technieken heeft eigen gemaakt. De heldere kleuren, lijnen en duidelijke onderwerpen zoals hoeden, groenten, planten, vuur, rook en motoren vormen aanleiding om over zijn werk te filosoferen en er van alles in te ontdekken. Van den Nieuwendijks frisse blik op de wereld straalt af op zijn omgeving.
Pim Palsgraaf
In the absence of light
Kunsthal light #15
21 september 2016 t/m 5 maart 2017
Voor Kunsthal Light #15 neemt het rauwe ruimtelijke werk van de Rotterdamse kunstenaar Pim Palsgraaf als een parasiet bezit van het gebouw. Langzaam maar zeker grijpen zijn bouwwerken in op het beton, ijzer en glas van Koolhaas’ architectuur. Palsgraaf haalt zijn inspiratie uit de frictiezones en de rafelranden van de stad. De plekken waar niemand komt, die vergeten zijn, en soms verdekt liggen te wachten op een nieuwe bestemming. Hij maakt donkere bouwsels die samen uitgroeien tot een verlaten stad die zweeft boven de hoofden van de bezoekers. Een onheilspellend gevoel maakt zich meester van iedereen die zich bewust is van wat zich bovenin de etalage afspeelt.
Bakeliet, wie kent het niet
25 jaar Amsterdam Bakelite Collection
17 december 2016 t/m 5 maart 2017
Partners: Amsterdam Bakelite Collection, Bakeliet Fabriek
Industrieel design en nostalgie komen samen in de tentoonstelling ‘Bakeliet, wie kent het niet’. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Amsterdam Bakelite Collection presenteert de Kunsthal Rotterdam een historisch overzicht van objecten van bakeliet en gerelateerde materialen. Te zien zijn objecten zoals foto- en filmcamera’s, radio- en TV-toestellen, huishoudelijke artikelen, meubels, gereedschappen en speelgoed. Ontwerpen van vijfentwintig vooraanstaande vormgevers onder wie Philippe Starck, Friso Kramer en Isamu Noguchi maken deel uit van de tentoonstelling. Met deze tentoonstelling draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van bijzonder verborgen particuliere collecties.
Uit het leven getekend
Rechtbanktekeningen van Chris Roodbeen
17 december 2016 t/m 26 februari 2017
De tentoonstelling ‘Uit het leven getekend’ presenteert een bijzonder tijdsbeeld van ruim vijftig jaar rechtspraak in Nederland. Chris Roodbeen (Rotterdam, 1930-2017) is een van de weinige tekenaars die — dankzij het verbod op fotografie — sinds jaar en dag de misdaadverslaggeving in onze dagelijkse kranten verlevendigt. Hij zag, en ziet, vele rechtbanken van binnen en maakt een halve eeuw rechtsgeschiedenis mee. Met oog voor detail en zwierige hand van tekenen registreert Roodbeen de houdingen en gezichtsuitdrukkingen van rechters, strafpleiters, getuigen en publiek, met in het middelpunt de verdachten waarvan velen beroemd of berucht.
Beelder
… van J.A. Deelder
17 december 2016 t/m 19 maart 2017
De Kunsthal Rotterdam presenteert het Locomotrutfantje, Moeder de Gans, Spartapiet, Cubaanse vlieg, Zaagmuts, Blauw Bloedzuiger en meer beelden van Jules Deelder. Deelder, beter bekend als dichter en nachtburgemeester van Rotterdam, laat de poëzie van zijn verbeelding gelden door plastic gekleurde spullen aan elkaar te lijmen. De inspiratie voor zijn eerste beeld komt van een andere bekende Rotterdammer, Willem ‘De Wielrenner’ Koopman. Deelder laat zich vooral níet leiden door wat kunsthistorisch verantwoord is. Pennen, cocktail-stampertjes, injectiespuiten, pijpjes, rietjes, lepeltjes, tandenborstels, speelgoed en lensdopjes worden op kleur verzameld en verwerkt tot ‘Beelder’, inclusief het kenmerkende vlinderbrilletje.