Organisatie
De Kunsthal is altijd een kleine en flexibele organisatie geweest met een beperkt aantal medewerkers in vaste dienst en een scala van afroepmedewerkers, vrijwilligers (publieksbegeleiders) en freelancers. Het personeelsbestand is daardoor ook kwetsbaar en de werkdruk is hoog. In 2015 is in overleg met de raad van toezicht besloten dat een minimale versterking van de formatie noodzakelijk is. Vooruitlopend op de beslissing inzake de toekenning van de subsidie Cultuurplan 2017-2020 zijn in 2016 formatieplaatsen gerealiseerd voor een zakelijk directeur en voor twee extra medewerkers respectievelijk voor financiën en ‘fondsenwerving en business development’. In 2016 is een nieuw organogram in werking getreden (zie onderstaand). Er zijn vijf “afdelingen”; Inhoud, Business Development, Algemene Zaken, Technische Dienst en Veiligheidszaken.
Nieuwe medewerkers
Inhoud: De artistieke staf, verantwoordelijk voor het inhoudelijke programma, de tentoonstellingen, activiteiten en communicatie van de tentoonstellingen, bestaat uit de algemeen directeur, drie tentoonstellingsmakers/curatoren, de registrar, het hoofd productie tentoonstellingen, drie communicatiemedewerkers en een educatiemedewerker. De nieuwe medewerker communicatie is in 2016 voor 50% van haar fte ook curator in verband met een zwangerschapsverlof en extra drukte. Het inhoudelijke team krijgt ondersteuning van stagiaires, een coördinator publieksmedewerkers en publiekmedewerkers. Na het vertrek van Jannet de Goede in november 2015 heeft Hester Schölvinck als ad interim curator ruim vijf maanden als freelancer de werkzaamheden opgevangen. Per 1 maart 2016 is Annemarie Nycolaas aangetrokken als curator, en daarmee is het curatorenteam weer compleet.
Business Development: Het businessteam, dat zich bezig houdt met de exploitatie van de Kunsthal, bestaat uit de medewerker fondsenwerving, een medewerker evenementen en ontvangsten en twee medewerkers voor de Kunsthalwinkel. Het businessteam wordt aangestuurd door de zakelijk directeur. Per 1 december is Herman van Karnebeek in functie als zakelijk directeur. Hij volgt daarmee Bas den Hollander op. In april 2016 is Noortje Vrind gestart als medewerker fondsenwerving & development. Dit is een nieuwe functie gericht op het genereren van meer (particuliere) inkomsten. Per 1 mei 2016 is Tessie Loeff als hoofd winkel aangetrokken. Deze functie is gecreëerd om de inkomsten uit de winkel op een hoger plan te tillen. Tessie Loeff volgt Megan Hoogenboom op die deze functie bekleedde.
In oktober 2016 heten we Frank Timmers welkom als medewerker winkel, hij volgt Antoinette Schoehuizen op. Mieke Sicking is per 1 december 2016 gestart als medewerker evenementen en ontvangsten. Haar voorganger Eveline Bos is per 1 januari 2017 uit dienst getreden, maar komt per 1 mei 2017 de Kunsthal weer versterken in een andere functie.
Algemeen: De afdeling Algemene zaken, verantwoordelijk voor onder meer personeel, financiën, kassa en receptie bestaat uit een hoofd algemene zaken, een medewerker financiën, twee receptionistes en twee kassamedewerkers. Van 1 januari t/m 31 december 2016 heeft Carin Borsboom gewerkt als Controller. Charlotte Tasma, al sinds mei 2014 werkzaam als oproepkracht, is in april 2016 in dienst getreden als receptioniste. Zij volgt Leonie Urff op. Annelies Bac heeft april 2016 op vrijwillige basis een maand stage gelopen op de afdeling op Algemene zaken.
Raad van toezicht
Algemeen
De toezichthoudende taken bij de Stichting Kunsthal Rotterdam (de Kunsthal) worden vervuld door een Raad van Toezicht (RvT). Bestuur en toezicht verhouden zich tot elkaar conform het RvT-model, zoals beschreven in de Code Cultural Governance (2016). De RvT is verantwoordelijk voor de instandhouding en continuïteit van de Kunsthal en vervult ten opzichte van de directeur/bestuurder de werkgeversrol. De (voorzitter van de) RvT wordt door de directie regelmatig geïnformeerd over de gang van zaken. De RvT bespreekt met de directie de plannen die de organisatie ontwikkelt op inhoudelijk en financieel gebied. Op de expertise van de individuele raadsleden wordt regelmatig een beroep gedaan.
In 2016 zijn er door de RvT vijf vergaderingen gehouden. In deze vergaderingen zijn de reguliere onderwerpen aan de orde geweest die betrekking hebben op het beleid en de bedrijfsvoering van de Kunsthal. Naast deze onderwerpen is afgelopen jaar veel aandacht geschonken aan het cultuurplan 2017-2020 aangezien hier de basis wordt gelegd voor de structurele subsidierelatie met de gemeente Rotterdam, onze belangrijkste stakeholder. Ook is uitvoerig gesproken over de samenwerking met andere partijen in het Museumpark mede in het licht van de komst van het collectiegebouw.
De raad van toezicht bestaat in 2016 uit de volgende leden: de heer drs. Arjan Schakenbos (voorzitter RvT en voorzitter bestuurder Vestia), de heer Peter Drion (partner Van Traa Advocaten N.V.), de heer Vincent Mentzel (voormalig staffotograaf NRC Handelsblad), mevrouw Bianca Tetteroo (lid Raad van Bestuur van Achmea) en de heer Steven Lubbers (directeur van de Hollandia Groep). Zij vervullen hun taak onbezoldigd.
Publieksmedewerkers
De Kunsthal wordt ondersteund door een vrijwilligersteam onder leiding van een coördinator. Deze vrijwilligers worden niet ingezet om betaalde staf te vervangen maar geven extra service aan de bezoekers. De publieksmedewerkers bieden een gastvrije ontvangst, informeren het publiek over de tentoonstellingen en activiteiten, beantwoorden alle voorkomende vragen en assisteren hulpbehoevende bezoekers. Daarnaast delen ze educatief materiaal uit aan families en ontvangen ze schoolklassen. Wilt u zich ook inzetten voor de Kunsthal als vrijwilliger? Kijk hier voor meer informatie.
Facilitair personeel
Per 1 februari 2016 is het tijdelijke contract van de beveiligers van de Kunsthal, hier werkzaam sinds 1 februari 2014, omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. De Kunsthal heeft hiermee een goed opgeleid team ‘vast’ in huis gekregen. Deze door ons in 2013 geworven medewerkers zijn, met steun vanuit de gemeente en het UWV (werkgeversinstituut), hiermee vast aan de Kunsthal verbonden. De permanente trainingen en opleidingen van deze groep hebben wij verbreed tot onze ‘buren’, de collega’s van Het Natuurhistorisch en de medewerkers van het Kunsthalcafé. We beschikken hierdoor gezamenlijk over een grote groep gekwalificeerde EHBO’ers en BHV’ers die in geval van nood op diverse locaties ingezet kunnen worden.
Kunsthal als ervaringsplek voor stagiaires
De medewerkers fondsenwerving, educatie en communicatie zijn ondersteund door stagiaires vanuit diverse (universitaire) opleidingen. In 2016 hebben de volgende stagiaires zich vol enthousiasme ingezet voor de Kunsthal: Amal El Ouagmiri (International Business and Management Studies, Hogeschool Rotterdam), Savitri Kleer (Leisure Management, Hogeschool Rotterdam), Sharinda Wolffers (Docent beeldende kunst en vormgeving), Anne Leijdekkers (Audiovisuele Media, HKU), Veronique Starmans (Algemene Cultuurwetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam), Lisa Tiggelhoven (Visual Art en Design Management, HKU), Damini Bhugwansing (Algemene Cultuurwetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam), Liloe van der Horst (Algemene Cultuurwetenschappen), Sabiha Taner (Art and Culture, Universiteit Leiden), Evita Schraver (Bedrijfscommunicatie, Hogeschool van Utrecht) en Chantal de Blok (Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie). De afdeling veiligheidszaken werkt samen met het ROC Albeda College. Dertien leerlingen van de opleiding beveiliging hebben in 2016 bij de Kunsthal hun praktijkstage voor de opleiding Beveiliger-2 gedaan.
Nevenactiviteiten directie
Naast de reguliere bijdragen aan tentoonstellingscatalogi, rondleidingen en ontvangsten die direct aan de tentoonstellingen zijn gerelateerd, zijn door een aantal medewerkers van de Kunsthal verschillende nevenactiviteiten ontplooid. De directeur/bestuurder Emily Ansenk is actief in diverse commissies en besturen, onder meer als lid van de Rotterdam Economic Council, de Adviesraad Art Rotterdam, bestuur Stichting Museumpark Rotterdam, Directeurenoverleg Rotterdam, Regieraad Hoboken gebiedsontwikkeling, bestuur Job Dura Fonds en als juryvoorzitter van de Henri Winkelman Award, een prijs voor ondernemende kunstenaars en ontwerpers uit Rotterdam. Overige nevenactiviteiten van de directeur zijn in 2016 haar lidmaatschap voor Club Rotterdam, de Rotary Club Rotterdam, Art Table en de Stuurgroep Netwerk Cultuurmecenaat.
Zij is actief als gastpresentator beeldende kunst rubriek Opium TV, in het schrijven van artikelen voor tentoonstellingscatalogi, en het veelvuldig houden van presentaties. In 2016 heeft ze diverse interviews gehad, onder meer in SPOOR magazine over haar favoriete kunst, in Elsevier in het kader van topvrouwen in Nederland, voor Harper’s Bazaar ‘Women of the Year’ en in het ING magazine What’s Next. In 2016 heeft zij een opleiding voor Museum Leaders gevolgd aan het Getty Leadership Institute 2016, Claremont University Los Angeles en een opleiding afgerond tot toezichthouder aan de Tafel Next van DeNieuweCommissaris. Zij maakte diverse reizen voor tentoonstellingen naar onder meer Curaçao, München, Turijn en Parijs.
De nieuwe zakelijk directeur Herman van Karnebeek is tevens directeur Landgoed ‘De Eese’ NSW B.V. en voorzitter van de Stichting Karrevrachten Gladiolen.
Nevenactiviteiten medewerkers
Een aantal Kunsthalmedewerkers heeft ook (inter)nationale nevenactiviteiten. De curatoren hebben reizen ondernomen ten behoeve van mogelijke tentoonstellingen en het onderhouden van internationale netwerken.
Senior curator Charlotte van Lingen is lid van de Museumvereniging, afdeling Publiek & Presentatie, en expert ‘Photo Folio Reviews’ bij het fotofestival Les Rencontres de la Photographie in Arles. Zij is lid van Muscon (exchange platform voor design en architectuur, Basel) en jurylid van de stArt Award, BoekieBoekie illustratieprijs.
Registrar Klaas Witsen-Elias is bestuurslid van de Nederlandse Registrar Groep (onderdeel Museumvereniging) en beveiligingsadviseur Luchtvracht voor de Kunsthal. In 2016 organiseert hij diverse studiedagen voor de branche.
Hoofd communicatie Mariëtte Maaskant is lid van Adviesraad Rotterdam Festivals, bestuurslid Stichting 24 uur cultuur en heeft zitting in de werkgroep Publieksbereik. In 2015/2016 volgde zij het leerprogramma Leiderschap in Cultuur (LinC).
Medewerker ontvangsten Eveline Bos is lid van PML (Platform Museum Locaties), en medewerker fondsenwerving & development Noortje Vrind is aangesloten bij het Netwerk Cultuur Mecenaat. Johan Gielen, medewerker educatie en publiek, heeft zitting in de werkgroep 21st Century Skills en zit in het educatie-overleg met KCR.
Hoofd beveiliging Sherman Bonofacio is bestuurslid/ Vice Treasurer van ASIS International Benelux Chapter (organisatie voor bijeenkomsten in het securitywerkveld op management niveau). Ook is hij als bestuurslid/secretaris betrokken bij IFPO Europe (verantwoordelijk voor examinering van internationaal erkende opleidingen) en sinds 2012 als voorzitter Toetsingscommissie CSIP betrokken bij N’Lloyd (professionaliteit op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid).