Het Gebouw
De Kunsthal Rotterdam is een van de bewezen iconen van de moderne architectuur. Het gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands’ beroemdste architect Rem Koolhaas samen met projectarchitect Fuminori Hoshino van het Rotterdamse architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) als een Palais des Festivals, een ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur. Het ontwerp betekende een ‘springplank’ voor zijn internationale carrière en wordt jaarlijks bezocht door vele architectuurliefhebbers uit de hele wereld. Samen met landschapsarchitect Yves Brunier is OMA ook verantwoordelijk voor de herinrichting van het Museumpark.
Architectonisch icoon
Met verschillende partijen in en buiten de stad zoals OMA/Rem Koolhaas en Urban Guides is samengewerkt om de Kunsthal als architectonisch icoon een volwaardige rol naast nieuwe iconen als de Markthal, het Centraal Station en De Rotterdam te laten spelen. Met de bestaande architectuurrondleidingen door Urban Guides door het gebouw en het omringende Museumpark, en de in 2015 gelanceerde Luisterroute met Mike Boddé kan het publiek meer te weten komen over het ontwerp van dit bijzondere park en de architectuur van de Kunsthal. De komende jaren zet de Kunsthal ook in op meertalige publicaties, lezingen en filmvertoningen om het gebouw als architectonisch icoon onder de aandacht te brengen.
Meer ontvangsten en evenementen
Het resultaat van de verbouwing in 2013 onder leiding van OMA, is een duurzaam, beter toegankelijk en goed exploiteerbaar gebouw. Het prachtige Auditorium met ruim driehonderd zitplaatsen gebruikt de Kunsthal voor het programmeren van activiteiten én als veelvuldig apart te verhuren eventlocatie. Als netwerklocatie voor bedrijven, verenigingen en onderwijsinstellingen is de Kunsthal een mooie inspiratieplek voor kennisuitwisseling en om elkaar informeel tegen te komen.
Het aantal commerciële ontvangsten en evenementen in de Kunsthal, zowel in het Auditorium als in het café, is wederom gestegen. Steeds meer bedrijven weten de Kunsthal te vinden als locatie om een ontvangst of ander evenement te organiseren. In 2016 mochten wij, naast onze sponsors, onder andere de volgende bedrijven verwelkomen: L’Oréal, Swatch, Nike, Eneco, de Nederlandse Orde van Advocaten, Rabobank private banking en BoArte.
Een levendig museumpark
Talrijke evenementen geven de Kunsthal voortdurend extra ‘schwung’ en dragen bij aan ver-levendiging van het Museumpark, zoals de start van Poetry International, het China Café met spreker Nout Wellink als gast, de Hoboken Lecture, een ING kwartaalbijeenkomst, teamontbijt van Mothership of Urban Trail hardloopwedstrijd door het gebouw.
Ook activiteiten zoals openingen van tentoonstellingen, FAMILIEdagen, Masterclasses, lezingen en events zoals het Making Africa Festival en de Fun & Family & Fashion dag zorgen voor meer toestroom van publiek in het park. In het kader van Rotterdam Xpanded, een multidisciplinair programma in samenwerking met het IFFR en Museum Boijmans Van Beuningen, organiseert de Kunsthal op negen zondagen in juli en augustus de Latin Life Sundays ter gelegenheid van de tentoonstelling Botero. Celebrate Life! Publiek geniet iedere zondag vanaf 14.00 uur van een gevarieerd programma met muziek, dans, eten & cocktails, theater, circus en poëzie in de Kunsthal en in het Museumpark.
De Parkenknoop
Op 19 mei 2016 is de afronding van fase 1 van de Parkenknoop feestelijk gevierd. De koppeling tussen het Museumpark en Het Park (de zogenaamde ‘parkenknoop’) zorgt voor verbinding van het groen in de stad met elkaar, en een ‘vriendelijker’ oversteek voor wandelaars en fietsers. De oplevering van de Parkenknoop biedt de Kunsthal een perfect moment om het terras van het Kunsthalcafé verder te verfraaien. In de zomermaanden is het terras tijdelijk uitgebreid ten behoeve van de Latin Life Sundays en als pilot om te zien of we het Museumpark rond de Kunsthal en Het Natuurhistorisch nog meer kunnen verlevendigen. Dit event is zeer succesvol gebleken. De gemeente heeft toegezegd de terrasvergunning voor het komende jaar te herzien – eveneens als pilot – en deze uiterlijk in het voorjaar van 2017 te verstrekken.
Het Museumparkticket
Onder de marketingcollega’s van de instellingen aan het Museumpark is regelmatig contact over de programma’s, routing en mogelijkheden om het Museumpark als culturele hotspot sterker te profileren. Het Museumparkticket is vooral populair bij toeristen uit binnen- en buitenland die in korte tijd willen genieten van het brede culturele aanbod in het Museumpark. Hiertoe is in 2016 een Engelstalige trailer van het Museumparkticket gelanceerd om meer mensen op dit combiticket te attenderen.
Aanpassingen aan het gebouw
De vernieuwende aanpak om het beheer en onderhoud van de Kunsthal bij een Rotterdams consortium neer te leggen is in het Jaarverslag 2014 uitgebreid toegelicht. De functionele verbeteringen van het gebouw hebben zich reeds in de praktijk bewezen. Het gebouw is beter en flexibeler te gebruiken. Dit blijkt zowel uit een intensiever gebruik van het Auditorium, uit de gestegen inkomsten van onze museumwinkel(s) ten opzichte van vóór 2013, en uit de goed lopende horeca. Vanwege de afschrijving van de oude winkelvoorraad ligt het resultaat van de winkel in 2016 iets lager dan begroot.
Natuurlijk blijven er ook altijd zaken te wensen over. In 2015 zijn plannen gemaakt om het entreegebied nog efficiënter in te richten door een koppeling te maken tussen entree- en winkelbalie. Van het voornemen om daar in 2016 uitvoering aan te geven, is afgezien. Dit heeft te maken met een aantal factoren: financiële ruimte, wisseling van personeel op cruciale plekken en het feit dat het programma van eisen nog niet voldoende is uitgewerkt.
In 2016 is er voor gekozen om de tweede fase van het kantoorgedeelte geen doorgang te laten vinden in verband met de keuze voor andere prioriteiten. De eerste fase van de verbouwing van een nieuw ingerichte personeelsruimte, douche, extra sanitair en keuken is begin 2016 succesvol afgerond binnen budget en planning.
Collectiegebouw
Op 27 juli 2016, na het verwerpen van de bezwaren van vier verschillende partijen door de Raad van State, was de weg vrij voor de bouw van het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. De Kunsthal heeft haar zorgen en vragen rond de komst van het collectiegebouw met de gemeente en andere partijen in het Museumpark gedeeld in constructieve gesprekken. Met de bouw van het collectiegebouw houdt de Kunsthal rekening met een reëel risico op verdringingseffecten en een zeker risico op verslechtering van de fysieke bereikbaarheid. De Kunsthal zal ook het komende jaar de bouw van het collectiegebouw nauwgezet volgen.
Lees minder