Talentontwikkeling kunstenaars kunsthal light #
‘Kunsthal Light #’ is sinds 2011 het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal voor jonge, beginnende kunstenaars. Dit tentoonstellingsprogramma richt de spotlight op ‘modern muralists’, urban- en striptekenaars, conceptuele kunst en installaties. Hiervoor stelt de Kunsthal Hal 6 (de etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om een ‘site-specific work’ te maken. De kunstenaars maken hun werk veelal ter plekke, zodat de ontwikkeling van het werk voor publiek van buitenaf te volgen is en er interactie ontstaat. Onderdeel van de presentatie is een Artist Talk met de kunstenaar.
In 2016 zijn drie edities van Kunsthal Light # georganiseerd. De presentatie van Susanne Inglada (1983) sluit aan bij de tentoonstelling Prospects and Concepts van het Mondriaan Fonds tijdens Art Rotterdam. Inge Aanstoot (1987) wint in 2014 en 2015 respectievelijk de Piketprijs voor Schilderkunst en de Sacha Tanja-penning, reden genoeg om haar uit te nodigen voor Kunsthal Light #14. De Rotterdamse kunstenaar Pim Palsgraaf (1979) studeerde in 2003 cum laude af als fine art student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
KUNSTHAL LIGHT #15: In the absence of light
Pim Palsgraaf
21 september 2016 t/m 5 maart 2017
Voor Kunsthal Light #15 neemt het rauwe ruimtelijke werk van de Rotterdamse kunstenaar Pim Palsgraaf als een parasiet bezit van het gebouw. Langzaam maar zeker grijpen zijn bouwwerken in op het beton, ijzer en glas van Koolhaas’ architectuur. Palsgraaf haalt zijn inspiratie uit de frictiezones en de rafelranden van de stad. De plekken waar niemand komt, die vergeten zijn, en soms verdekt liggen te wachten op een nieuwe bestemming. Hij maakt donkere bouwsels die samen uitgroeien tot een verlaten stad die zweeft boven de hoofden van de bezoekers. Een onheilspellend gevoel maakt zich meester van iedereen die zich bewust is van wat zich bovenin de etalage afspeelt.
KUNSTHAL LIGHT #14: Sic semper
Inge Aanstoot
30 april t/m 21 augustus 2016
Voor Kunsthal Light #14 maakt kunstenaar Inge Aanstoot (1987) een grootse muurschildering, bewoond door menselijke figuren, zelfportretten en een grote variëteit aan dieren. Ze verkent in haar werk de omgang van mensen met informatie. Inge Aanstoot is gefascineerd door de subjectiviteit van de geschiedenis en trekt daarbij parallellen tussen rariteitenkabinetten uit de Gouden Eeuw en het internet van nu. De kijker werd uitgenodigd zelf het verhaal te ontdekken dat zich tussen de penseelstreken schuilhoudt.
KUNSTHAL LIGHT #13: Vreemde gewoontes
Susanna Inglada
15 januari t/m 10 april 2016
Voor Kunsthal Light #13 is de ‘etalage’ van de Kunsthal overgenomen door de theatrale, duistere karakters van kunstenaar Susanna Inglada (Spanje, 1983). Met houtskool en verf tekent ze haar figuren in de ruimte. Inglada werkt graag zonder vast frame of doek. Dit geeft haar de vrijheid om levendige scènes op te bouwen, met haar creaties als de spelers en rekwisieten in een theaterstuk. Geïnspireerd door de cultuur en politiek in Spanje, haar land van herkomst, schept Inglada een eigen wereld met symbolen van geweld en macht, waarbij het lijkt of de figuren onderling op elkaar reageren.
KUNSTHAL LIGHT #12: Encounter – Installation 2015
Aura Rendón Benger
12 september 2015 t/m 13 januari 2016
Partners: Mondriaan Fonds
Aura Rendón Benger (1989) is afgestudeerd in 2014 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, Den Haag met grote objecten van vliegerstof gevuld met lucht. Als logge en tegelijkertijd lichte ‘wezens’ bezetten deze – neergezet, gepropt en opgehangen – de ruimte. De etalage van de Kunsthal leent zich, met haar lange smalle ruimte, uitstekend voor de terugkerende thema’s in Rendón Bengers werk zoals afstand, nabijheid, intimiteit en de rol van publiek. Zij speelt in haar interactieve installatie met de kinderlijke vreugde en bijna fysieke ervaringen van bezoekers die zich een weg banen door de ruimte.
KUNSTHAL LIGHT #11: Curating the collection (1992 – 2014)
Tim Hollander
7 juni t/m 30 augustus 2015
Partners: Mondriaan Fonds
Voor Kunsthal Light #11 neemt Tim Hollander de componenten waarmee een tentoonstelling aan het publiek wordt gepresenteerd onder de loep. Hij is hierbij niet alleen de kunstenaar maar ook de curator die de tentoonstelling samenstelt. Spittend door de opslag en archieven van de Kunsthal haalt hij ‘verborgen schatten’ naar boven. Met collages van plattegronden, schetsen en routingsontwerpen en een compositie van plexiglazenkappen, sokkels en verfkleuren maakt Hollander een collectiepresentatie van de ‘collectieloze’ Kunsthal.
KUNSTHAL LIGHT #10: Shadows of a downfall
Thera Clazing
7 maart t/m 24 mei 2015
Partners: Mondriaan Fonds
Thera Clazing, in 2014 afgestudeerd aan de afdeling Fine Art van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, tekent en schildert met latex en houtskool op muren. Eindeloze, desolate landschappen met botstructuren van beesten, waarbij de toeschouwer alleen maar kan gissen welke scène zich hier heeft afgespeeld. De geschilderde objecten tonen een mogelijk verhaal vol suspense, als voorbode van een lugubere wending. Je vermoedt het bestaan van personages, zonder dat er iemand aanwezig is. In haar werk voor Kunsthal Light #10 laat Clazing een beklemmende eenzaamheid zien en maakt voelbaar wat niet zichtbaar is.
KUNSTHAL LIGHT #9: RAINDROP
Myungsu Seo
25 september t/m 8 februari 2015
Partners: Nationale Nederlanden
De Zuid-Koreaanse kunstenaar Myungsu Seo haalt haar inspiratie uit de natuur. Ze is vooral gefascineerd door het element water. Vanuit de gedachte dat water leven in zich meedraagt en oeroude herinneringen bevat van plaatsen en mensen over de hele wereld, creëert Seo installaties van glasdruppels die gevuld zijn met water. Zo vangt zij de ervaringen uit het verleden op en koestert deze. Seo, afgestudeerd aan de afdeling Glas van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2012) blaast alle glasdruppels met de hand, elke druppel is uniek van vorm. Met ‘Raindrop’, de negende editie van Kunsthal Light, dompelt Seo mensen subtiel onder in het gevoel dat de natuur kan geven.
KUNSTHAL LIGHT #8: PATIENCE
Stefan Hoffmann
1 februari t/m 11 mei 2014
Voor de achtste editie van Kunsthal Light speelt de Nederlandse kunstenaar Stefan Hoffmann met de vernieuwde signing van de gerenoveerde Kunsthal. Door zijn ambachtelijke werkwijze – hij realiseert zijn projecten ter plekke in zeefdruk en drukt deze rechtstreeks op de wand – groeit zijn werk geleidelijk naar een definitieve vorm. Hoffmann gebruikt symbolen uit het dagelijks leven als uitgangspunt voor zijn werk zoals het klassieke wc figuurtje en bewegwijzering in de metro. Hij ontleedt de elementen, onderzoekt deze en voegt ze opnieuw samen, waarmee er ruimte ontstaat voor verbeelding.
KUNSTHAL LIGHT #7: READY – SET – GO!
Ephameron & Ruwedata
22 februari t/m 20 mei 2013
Partner: Nationale Nederlanden
De zevende editie van Kunsthal Light richtte de schijnwerpers op de grafische kunstenaars Ruwedata (Thijs Kelder) en Ephameron (Eva Cardon). Speciaal voor de Kunsthal werkten beide kunstenaars gezamenlijk aan een meterslange collage volgens het fluisterspel Chinese Whispers: de één stuurt digitaal een idee waarop de ander reageert en weer teruggeeft. Een verrassende collage was het resultaat. Tijdens de opening was er een Artist Talk tussen Leon Kranenburg (creatief directeur bureau WOAU) en Thijs Kelder. Deze editie is mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden, ambassadeur van de Kunsthal.
Als onderdeel van de samenwerking was het werk van Ephameron & Ruwedata vanaf 21 februari eveneens te zien op de 18 meter lange ‘imagewall’ in het Nationale-Nederlanden gebouw aan het Stationsplein in Rotterdam.
KUNSTHAL LIGHT #6: KARTON
Niels Broszat
1 november 2012 t/m 20 januari 2013
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Kunsthal is voor de zesde editie van Kunsthal Light een oproep aan jonge kunstenaars gedaan. Uit een groot aantal inzendingen is het voorstel van Niels Broszat (1980) geselecteerd. Broszat laat zich inspireren door eeuwenoude fantasiefiguren zoals ridders, elven, feeën, draken en nimfen, zijn werk onthult iets van een schijnwereld. Speciaal voor Hal 6 maakte hij op vier grote stukken karton een surrealistische, maritieme voorstelling met houtskool.
KUNSTHAL LIGHT #5: VLEK OP VLEK OP VLEK
Johan Boer
29 juni t/m 23 september 2012
De vijfde editie van Kunsthal Light richtte de schijnwerpers op voormalig street artist Johan Boer (1969). De Rotterdamse kunstenaar en signmaker maakte in de jaren negentig (inter)nationaal furore met zijn illegale ‘sticker art’ op museale gebouwen. Zijn werk kenmerkt zich door een kleurrijke en associatieve beeldtaal. Laag over laag creëerde Boer met zelfklevende folie zijn ‘verfdruipende’ kunstwerken op de glazen gevel van Hal 6.
KUNSTHAL LIGHT #4: KAÏN EN ABEL
Sam Peeters
30 maart t/m 10 juni 2012
De Nederlandse kunstenaar Sam Peeters (1976), een van de leden van het stripcollectief Lamelos, tekende voor de vierde editie van Kunsthal Light. Humor en een cartoonachtige tekenstijl kenmerken zijn werk. Voor Hal 6 creëerde hij een hedendaagse stripvariant op het klassieke Bijbelse verhaal van de broers Kaïn en Abel dat in de kunstgeschiedenis al vaak is verbeeld. Peeters’ serie tekeningen toont de strijd tussen Kaïn en Abel in absurde en droogkomische beelden.
KUNSTHAL LIGHT #3: SUSAN OPPERMAN
Skyndood & Niemandswoord
25 november 2011 t/m 11 maart 2012
Voor de derde editie van Kunsthal Light maakte de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Susan Opperman de wandschildering ‘Skyndood & Niemandswoord’, geïnspireerd op haar graphic novel ‘Gifpit – die koms van die Vreemdeling’. Enkele van haar meest iconische karakters uit Gifpit zijn in rauwe zwart-wit tekeningen en met onverbloemde teksten in Hal 6 te zien.
KUNSTHAL LIGHT #2: HET KRAAIPOTLOOD
Nacho Simal
9 september t/m 6 november 2011
Het werk van de Spaanse kunstenaar Nacho Simal (1974) roept raadselachtige werelden op; vergezichten op eindeloze landschappen die worden bewoond door vreemdsoortige planten en dieren. Simal maakte voor de tweede editie van Kunsthal Light een speciale wandschildering, waarvan de oplevering samenviel met het Wereld van Witte de With Festival, een driedaags Rotterdams kunstfestival dat de straat claimt voor jonge Europese kunstenaars.
De tweede en derde editie van Kunsthal Light zijn mogelijk gemaakt met een bijdrage van het voormalige Fonds BKVB in samenwerking met Gert Jan Pos (voormalig intendant strips).
KUNSTHAL LIGHT #1: CAVE PAINTING SPIRIT LEVEL
Ben Merris
21 april t/m 21 augustus 2011
De geometrische, abstracte schilderijen en installaties van de Amerikaanse kunstenaar Ben Merris (1978) zijn dynamisch en kleurrijk. Voor Kunsthal Light maakte Merris voor Hal 6 ter plekke een groots opgezette muurschildering. Grafische kleurbanen met snelheid en energie afgewisseld door speelse patronen gingen een relatie aan met de architectuur van het gebouw en vormden een harmonieus geheel. De eerste editie van Kunsthal Light kwam tot stand in samenwerking met Cokkie Snoei.
Lees minder