Educatie & Talentontwikkeling
Om een nieuw publiek en specifieke doelgroepen te bereiken en het tentoonstellingsprogramma laagdrempelig te maken voor een breed publiek, organiseert de Kunsthal regelmatig aanvullende activiteiten in haar tentoonstellingen, het Auditorium en het KunsthalLAB. Deze programmering komt tot stand in samenwerking met jonge talenten en gevestigde namen, en bevat cross-overs tussen verschillende disciplines. Zie ook Events.
Op het gebied van talentontwikkeling en verdieping zijn in 2016 veel speciale activiteiten georganiseerd waaronder Artist Talks, Masterclasses, familieprogramma’s en rondleidingen.
Summerschool All you can Art
Tijdens de All you can Art Summerschool in samenwerking met Instituo Buena Bista (IBB) krijgen jongeren en kunstenaars in de zomer totale experimentele vrijheid in de Kunsthal om te werken en te leren. Er is voortdurend reuring op zaal en het publiek kan met kunstenaars in gesprek en deelnemen aan bepaalde programma-onderdelen. 32 talentvolle jongeren krijgen in het atelier, dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling All you can Art, zes weken lang onderwijs en begeleiding krijgen door kunstenaars volgens het aloude leermodel van meester-gezel.
De Kunsthal is van mening dat deze onderwijsmethode een plek verdient om zich in Nederland te wortelen en zowel het IBB als de Kunsthal hebben het commitment uitgesproken de komende twee jaar samen te werken op een vergelijkbare manier zoals nu in de Kunsthal gebeurt. De werkwijze die David Bade en Tirzo Martha ontwikkeld hebben en de kans die ze jongeren geven, werkt inspirerend en is van belang voor het Nederlandse kunstonderwijs op alle niveaus, van academies tot de kunst-educatieprogramma’s in het primair en voortgezet onderwijs. Zie ook Publieksparticipatie.
Familieprogramma’s
In het uitgebreide familieprogramma van de Kunsthal staat actieve deelname centraal. Om dit programma tot een succes te maken werkt de Kunsthal samen met verschillende partners zoals Codarts, ROC Albeda College, SKVR en partners bij specifieke tentoonstellingen. De open podium functie van de Kunsthal biedt studenten van diverse opleidingen de kans ervaring op te doen met publiek.
Activiteiten kunsthallab
Tijdens de schoolvakanties ligt de focus op extra activiteiten voor families, zoals speciale familierondleidingen, workshops en muziek- en theatervoorstellingen. Zo werken kinderen in 2016 in het KunsthalLAB aan een eigen kinderboek in het kader van BoekieBoekie, en gaan families samen door de tentoonstellingen aan de hand van de Kijk&Doe-tochten. Kinderen kunnen zich in de theaterworkshops van Camie Bonger verkleden als personages uit Botero’s schilderijen. Onder het motto ‘I love my teeth’ organiseert de Kunsthal op woensdag 19 oktober samen met het Ivoren Kruis een middag in het teken van gezonde tanden. En tijdens de Peter Lindbergh tentoonstelling gaan jonge generaties ‘Supermodellen’ op reis langs zijn pure zwart-wit fotografie. Ook is er gestart met het Kunsthal FAMILIELab waarbij Kunsthaldocenten elke zondagmiddag bijzondere workshops geven waar kinderen en ouders aan kunnen deelnemen.
Talentontwikkeling
Het KunsthalLAB is de permanente educatieve ruimte waar kinderen (vanaf 4 jaar) én volwassenen actief participeren door middel van een combinatie van leren, entertainment en sociale interactie. Het KunsthalLAB wordt intensief gebruikt tijdens workshops van het Cultuurtraject en in de vakanties. Naar schatting hebben meer dan 1.200 leerlingen in 2016 het KunsthalLAB bezocht en in schoolverband workshops gevolgd. Daarmee is deze plek dé uitvalsbasis voor schoolklassen, kinderen en volwassenen om elke dag deel te kunnen nemen aan activiteiten. Bij de tentoonstelling Museum of Everything hebben kinderen zelf kunst gemaakt en gepresenteerd in het ‘Mini-Museum van Everything’. Tijdens Making Africa is het KunsthalLAB omgetoverd tot een designlab waar kinderen hun eigen C-Stunner brillen ontwerpen en in het kader van Peter Lindbergh ontdekken hoe een camera precies werkt in de workshop Camera Obscura.
Life long learning voor volwassenen
De Kunsthal zet voortdurend in op ‘life long learning’ en ondersteunt dit met aanvullende activiteiten voor volwassenen. Het gidsenteam van UrbanGuides heeft afgelopen jaar in 344 verschillende rondleidingen meer dan 5000 mensen rondgeleid langs tentoonstellingen en door het gebouw. Aan de hand van lezingen, audiotours, een wekelijks filmprogramma in het Auditorium en Artist Talks krijgen volwassenen meer inhoudelijke verdieping bij de tentoonstellingen.
Masterclasses
In samenwerking met de Rotterdamse Willem de Kooning Academie organiseert de Kunsthal op 8 september een Masterclass Peter Lindbergh voor studenten van kunst-, fotografie- en andere creatieve opleidingen. In deze Masterclass, gemodereerd door Thierry-Maxime Loriot, bespreekt Lindbergh met studenten zijn visie op modefotografie en enkele portfolio’s van studenten. Na fotograaf Peter Lindbergh in september is kunstenaar Jordy van den Nieuwendijk in december aan de beurt, als tweede in een reeks masterclasses door bijzondere kunstenaars, georganiseerd door Willem de Kooning Academie en Kunsthal Rotterdam. In deze exclusieve masterclass vertelt Jordy over zijn eigen werk en kunstenaarspraktijk. Studenten hadden de mogelijkheid om hun brandende vragen te stellen en én samen met Jordy een beeld te maken.
Artist talks
In 2016 hebben drie Kunsthal Light kunstenaars een Artist Talk gehouden respectievelijk Susanna Inglada op 14 februari tijdens Art Rotterdam Week met Noor Mertens, curator stadscollectie Museum Boijmans van Beuningen. Op zondag 22 mei houdt Inge Aanstoot een Artist Talk samen met haar galeriehouder, Thierry Reniers van Vonkel in Den Haag. Een Artist Talk met theatrale opkomst, veel publiek, high-fives en applaus. Pim Palsgraaf houdt de derde Artist Talk samen met kunsthistoricus Guus Vreeburg op 13 november. De Rotterdamse performancekunstenaar Toine Klaassen is aanwezig om bij binnenkomst meteen in contact te treden met de toehoorders. Zie ook Kunsthal Light.
Lees minder